stotteren

  • Mijn kind van twee hapert vaak. Ik maak me zorgen, gaat dit vanzelf weer over?
  • Kinderen doen mijn stotters soms na op het schoolplein. Dan word ik heel boos.
  • Ik zeg vaak ‘weet ik niet’ op een vraag, terwijl ik het antwoord precies weet.

Van een kind dat opeens begint te stotteren kun je als ouders behoorlijk schrikken. Soms is het er opeens, hevig, en soms hoor je het af en toe. Veel kinderen stotteren een periode tussen de twee en zeven jaar en bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf weer over. Sommigen hebben extra hulp nodig van een gespecialiseerde logopedist/stottertherapeut.

Als je je onzeker voelt of twijfelt, kun je altijd een afspraak maken. Tijdens deze afspraak is jouw vraag uitgangspunt en bekijken we wat er op dit moment nodig is. Je krijgt inzicht in het stotteren en handvatten hoe er mee om te gaan thuis en op school. Door stotteren op tijd te signaleren en te behandelen kun je problemen op latere leeftijd voorkomen.

Stotteren bij wat oudere kinderen (basisschool en middelbare school) wordt wel vergeleken met een ijsberg. Je hebt een zichtbaar en hoorbaar stuk boven water (herhalingen, blokkades, aanspannen van het gezicht), en een verborgen stuk onder water (spreekangst, andere woor- den gebruiken, spreken vermijden, onzeker voelen). In de behandelingen wordt veel geoefend om de stotters makkelijker te maken. Gevoelens en gedachten worden besproken waardoor er meer ontspanning komt.

Ellen Baten, stotterspecialist, is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen die stotteren en verzorgt de stotterbehandelingen in onze praktijk.

Onze dochter heeft nu bijna continu een vloeiende spraak en met name geen frustratie meer. J. Schravendijk

Ik ben niet meer steeds mijn zinnen aan het veranderen, maar zeg gewoon wat ik wil zeggen. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Marieke M., 12 jaar

Op school zei ik niet veel en ik praatte met niemand over mijn stotteren. Ellen heeft mij geleerd hoe ik van vaste stotters losse stotters kan maken, en we hebben veel gepraat over stotteren en hoe ik me voel. Laatst moest ik op school een presentatie houden over mezelf en heb ik voor het eerst verteld dat ik stotter. Ik ben blij dat de anderen het nu weten. Youssef A., 16 jaar