brok in je keel

  • Sinds vier weken heb ik het gevoel dat er een brok in mijn keel zit. Ik krijg het niet weg, ook niet als ik hoest of wat drink.
  • Twee maanden geleden is er een snoepje in mijn keel blijven steken. Het voelde alsof ik stikte en ik raakte helemaal in paniek. Sindsdien durf ik niet gewoon te eten en eet ik alleen vloeibaar voedsel.
  • Na een verkoudheid blijf ik maar hoesten. Dit duurt nu al acht weken.

Herken je dat gevoel van een brok in je keel als je afscheid neemt op Schiphol of als je een sentimentele film kijkt? Door stress en emoties span je onbewust de spieren in je keelgebied aan, ook die in en om het strottenhoofd. Bij hoge spierspanning komt het strottenhoofd strakker te staan waardoor het minder beweeglijk wordt.

Het kan gebeuren dat het gevoel van een brok in je keel blijft en dat je dit steeds probeert weg te kuchen. Ook het slikken kan moeilijker en pijnlijk worden.

Wij onderzoeken wat de oorzaak is. Als de spierspanning in je keel te hoog is, worden de spieren losgemaakt met behulp van manuele therapie van de nek- en keelspieren. Je leert ook zelf deze spieren te ontspannen. Hierdoor komt er een gevoel van ruimte in de keel en kunnen de keelspieren beter functioneren. Je slikt weer makkelijker en je ervaart geen brok in je keel meer.

Ik voel me letterlijk en figuurlijk opgelucht, niet meer benauwd. Anna, docent

Ik had geen idee dat zoveel spanning zich rond mijn keel had vastgezet en dat deze door oefeningen kwijt geraakt kon worden. Er zat helemaal geen gek ‘bolletje’ in mijn keel. Compliment aan de dokter die mij heeft doorverwezen. Ik zat hier echt op mijn plek. Marijke Besselink, tentoonstellingsmaker

Ik kan en durf weer alles te eten zonder angst. Ibrahim W.