stem

  • Ik ben vaak hees na een feestje als ik veel gepraat heb. De dagen erna herstelt mijn stem meestal weer, maar ik vind het vervelend.
  • Ik heb een poliep op mijn stemband die operatief verwijderd moet worden. De KNO-arts heeft geadviseerd voor de operatie een sessie logopedie te volgen en daarna ook een aantal.
  • Ik raak snel buiten adem als ik een tijdje spreek.

Je stem is heel belangrijk in het contact met anderen. Als je stem verandert merk je vaak pas hoe belangrijk je stem voor je is. Door een verkeerde manier van spreken, overbelasting, spanning en stress kan normaal functioneren van de stem belemmerd worden. Je kunt hees of schor worden, of het spreken kan zo vermoeiend zijn dat je liever je mond houdt.

Tijdens een eerste gesprek brengen we in kaart wat de oorzaak van de heesheid of schorheid is en wat er aan te doen is. Je leert je stem op een andere manier gebruiken waardoor je vaak al snel verbetering merkt. Het spreken gaat makkelijker en je stem zal beter klinken. Bij organische stemveranderingen werken we nauw samen met KNO-artsen.

Ellen Baten en Marieke van Hal werken veel met mensen die beroepsmatig hun stem nodig hebben, zoals docenten, advocaten, verkopers, zangers of acteurs. Ook als je geen spreekberoep hebt kun je last van je stem hebben en dit heeft altijd impact op je dagelijks leven.

Als rechter heb ik mijn stem dagelijks nodig. Gelukkig is m’n stem duidelijk beter geworden en heb ik concrete oefeningen om een eventuele terugval op te kunnen vangen. De begeleiding was kundig, flexibel en ervaren. Ze wist precies wat er nodig was om het probleem te tackelen. Dana Baldinger, rechter

Ik ben me veel bewuster van mijn stem en ik beschik nu over vaardigheden om deze in conditie te houden. Cornalijne van Korlaar

Ik vind het bijzonder dat ik in korte tijd zoveel kon bereiken. Er was aandacht voor techniek én persoonlijke drempels die ik moest nemen. Ik heb meer lef ontwikkeld. Linda Bruinsma, student theaterschool