stotteren

  • Ik stotter maar je hoort het niet. In mijn hoofd zoek ik altijd synoniemen en verander ik zinnen terwijl ik praat. Ik zou willen dat ik gewoon kon zeggen wat ik wil zeggen.
  • Het lukt me best goed om met mijn stotteren om te gaan, maar de laatste tijd nemen de stotters toe. Ik ben bang dat dat zo blijft.
  • Ik denk dat mijn stotteren iets psychisch is.

Eén op de honderd mensen stottert, in Nederland zijn dat tussen de 175.000 en 200.000 mensen. Stotteren kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Je neemt bijvoorbeeld de telefoon niet op, je stelt je niet voor of je zegt “ik ben eh…Ellen”. Je gebruikt synoniemen en je dwaalt af van wat je eigenlijk wilt zeggen.

Spreekangst, situaties vermijden en onzekerheid komen veel voor en beïnvloeden vervolgens het stotteren. Ook stress, spanning, vermoeidheid of gehaastheid hebben invloed.

“Kan ik van het stotteren afkomen?” is een vraag waarmee mensen vaak binnenkomen. Velen hebben al meerdere therapieën achter de rug. Of je van het stotteren af kunt komen is niet simpel te beantwoorden met ja of nee. Onze therapie richt zich op díe adem-, stem-, en/of spreektechnieken die jou meer vloeiendheid geven. Daarnaast brengen we in kaart hoe het stotteren en jouw dagelijks leven elkaar beïnvloeden. Je krijgt inzicht en handvatten hoe je om kunt gaan met het stotteren.

Ellen Baten, logopedist en stotterspecialist, verzorgt de stotterbehandelingen en de trainingen ‘Presenteren en stotteren’ en ‘Solliciteren en stotteren’. Verder coacht zij collega-logopedisten en verzorgt scholing op het gebied van stotteren.

Door het stotteren een plaats te geven in plaats van het te onderdrukken, voel ik me veel zekerder. En ik heb handvatten gekregen waardoor ik minder stotter. Ik ben heel blij dat ik logopedie bij je gevolgd heb. Laura van Beest

Nu ik het stotteren beter begrijp kan ik er echt iets aan doen. Zelfs ‘moeilijke’ situaties durf ik weer aan te gaan. Ik heb heel veel zelfvertrouwen teruggekregen en plezier in sociale situaties. Tim Hendriks

Ik verwachtte meer rust in mijn spreken te krijgen en mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen. Heel prettig dat de therapie ‘dieper’ gaat dan puur spreektechniek. Ellen sluit precies aan bij wat ik nodig heb. Joran Lokkerbol